Klik P la iklan bawah ni.. hihihi

Friday, 2 May 2014

Jom Berbackpaker ke Bandung

Haii semua. kali ni pengalaman saya meronda ke bandung Indunesia.

Kota Bandung ialah ibu kota provinsi Jawa Barat di Indonesia. Pada zaman dahulu, kota ini dikenali sebagai Parijs van Java, iaitu "Paris diJawa" dalam bahasa Belanda. Disebabkan lokasinya di dataran tinggi, Bandung terkenal kerana iklim yang sederhana dan oleh itu, telah menjadi salah satu destinasi pelancong yang popular. Bandung juga mempunyai banyak institusi pendidikan tinggi swasta, termasuk juga sebuah institusi pendidikan tinggi awam, yang menyebabkannya termasyhur sebagai salah satu kota pelajar di Indonesia.


Percutian kali ni rancang last2 minit jugak, so kami xbooking htl atau tour apa pun. men hentam ja. Kali ni Pg Berempat ja.

Kapal Kami bertolak malam n tiba sana dah kat kui 10 lbh dah.. suasana sunyi ja kat airport, terus cari taxi minta dihantar ke htl yang berhampiran. kena deal rega dlu la, takut berdarah tengkuk,, hihihi

Selamat Sampeiiii



Bila sampai bilik ja kami terus rehat2 n baru terpinga2 mana mau pg besoknya.. tapi jgn kuathir, boleh dikatakan kebanyakkan hotel di sini ada number2 agen pelancongan depa. dan harga pun ok la. soo kami booking n bergerak pada besokknya. satu kereta angaran 180rm leh naik 6 org. so syer2 la.. dia bawak kita dr pagi sampai malam..


Bilik pun ok la,, huhuhu

Kawan kita makan belut.. lapaq ni br sampai

Harga bilik sini leh dpt dlm 100-200 dah ok dah. tapi yang penting booking tour. Kalau Ramai jimat skit.

 Kami hari pertama terus pg Attack Toko Tiga. sini syurga jugak la bagi peminat jean.. saya pun xterkecuali beli.. tang ni saja habis berjuta2 rupiah.. hahaha.. kalau kaki shoping tu, siap la.. baru kedai pertama.
Berkoyan2 dah dibeli
Pilih2 Rega mmmg Murahh

Lepas berbelanja sakan kat toko 3, Kami dibawa ke Tangkubang Parahu. Tempat ni sebenarnya ialah kawasan Gunung Berapi yang msih aktif.. hihi soo leh tgk la kawah2 kat sana.tempat pun dingin.


Jalan naik Gunung ni.. nyamann

Bila sampai ja sini, nnt ramai la orang akan serbu mau jaui2 souvinier.. huhu meriah,, depa mengekor ja mana kita p.. semak jugak la.. hahaha.. hampa beli la skit. kesian depa, tapi kena nego kau2 la..  pastu ada agen akan offer untuk turun dekat ngan kawah, tapi kena bayar. Nasihat saya amik terus 2 jam, jangan amik 1 jam. nnt xsempat rileks2,, kalau lebih masa depa cas lg byk..

Cek da sampai..

Kawah dia.. duk aktif lg.. huhuh

 
Sekitar kawasan puncak



layan....
Yg ni aku suka..
Balaih Cucoq dlu.. hhihi

Nak g kat kawah ni kena jalan kaki dlm 20 min. berpeluh jugak la. nnt akan ada agent ikut, tour guide la kononya.. huhuh nnt hati2, apa kami wat kat kawah? hampa tgk la gambaq ni. hihihi
Pancitt menapak turun
Ni la kawasan kawah,, mcm kat suana

Lumoq Selut Gunung berapi, Depa kata baguih
Habis ja tour kat sini, kami terus pg makan kat tempat yg menang byk anugerah kat bandung ni. restoran dlm kebun, apa nama ntah. Tempat cantik n luass sgt, ramai org kat sini, siap kena amik nombor mau duduk. soo makan n njoy,,


kamu org kena mai makan sini,, dapp


Lapaq2
Habis tour sampai malam, so kami balik n lena sampai pg. hihihi
Besoknya byk jugak kami p, antaranya Rumah Mode, Pasar baru, Cibaduyot n mcm2 tempat lagi.
 Tour di indunesia ni rata2 harga lebih kurang ja. 400k rupiah sehari satu keta besaq, leh 6 org, pastu hampa bgtau ja dia nk p mana, atau dia akan suggest tempat best2 kat hampa. so layan ja gambaq.


Berbelanja disini lg syiok.. hihi ada retis sini

Sekitar mall Paris van Java

Sini byk artis2 jalanan

Begamboo lg

Cubala Nasi padang, lauk dikira yg kita makan aja, yg abes depa amik juai balik....

Ni tempat paling disukai kaum hawa,, siap la poket, Pasar baru
Stakat ni saja kali ni, so kpd mereka2 yg bercadang nk g sana, siap la rm byk2, berbaloi2 membeli sini. jgn takut2 nk g, sini senang ja nk bergerak, booking tour kat htl ja, gampang mas.

Ni Kadar Rm Yg Abes dibelanjakan.

1 : Hotel RM 150 (3 malam darab rm50 seorang)
2: Supir + Tour 3 Hari = Rm 1145seorang.(setelah dibahagi 4)
3. Makan =Rm150 lebih kurang.

Ni Budget utk keprluan asas ja. kalau campoq shoping, berganda2 la. hihihi
Murah kan.. xcaya g la try.. hihihi




Nnt kita buh crita p surabaya plak,,

4 comments:

  1. Bagi Cikna backpacker mmg stylo, thumb up 4 bro n d geng......;-)

    ReplyDelete
  2. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717

    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335

    Email : Irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  3. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717

    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335

    Email : Irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  4. Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
    Call : +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

    ReplyDelete